- hidegebb lesz, több időt töltünk otthon, mi nők, a konyhában
- az év vége felé közelednek az ünnepek, hosszúhétvégék, családi találkozók
- az együtt töltött idő pedig vendéglátást jelent, tehát erre érdemes jól felkészülni.
Amikor családi ebédekre, vacsorákra készülünk, érdemes törekedni az egyszerűségre vagyis tartalmas, finom egytálételek, jó levesek, egyszerű sütik.
Magamból kiindulva tudom, hogy szeretek megfelelni, főleg saját magamnak, így arra is szeretek gondolni, hogy egy étel, egy süti, amit tálalok, hogyan nézzen ki.
Szerencsére több szuperegyszerű megoldás van, amivel pár perc alatt mesterművé varázsolhatjuk a kevert piténket is (lásd bögrés sütemény).
1. Durvára vágott pisztácia – szinte mindenféle tortán és süteményen jól mutat a ragyogó zöld finomság. Díszíthetjük vele az édesség tetejét, de krémes sütiknek akár az oldalát is. Az apróra vagdalt natúr pisztáciával szórjuk meg az aprósüteményeket, bonbonokat, mézeskalácsot, sőt, szitálhatunk rá egy kis porcukrot is.
Tipp: ha nem akarsz pepecselni, raffaellóval vagy egyéb golyó alakú desszerttel is helyettesítheted a pralinékat.
3. Habcsók – Valóságos behavazott táj tárul elénk, ha apró darabokra tördelt hófehér habcsókkarikákat halmozunk a csokoládéval bevont torta tetejére.
4. Cukorgyöngy – Szülinapi gyerektorták díszítésére keresve sem találnánk jobbat, mint a színpompás cukorgyöngyök, cukorkák. A cukorgyöngyök persze nem csupán a gyerektortákon festenek jól, mindenféle apró desszertnek (pl. cupcake) bohókás hangulatot kölcsönöznek. Még nedves mázra szórjuk, hogy jól megtapadjanak.
6. Narancskarika – A cukorszirupban párolt, hajszálvékonyra vágott narancsszelettel befedett tejszínes torta is igen mutatós. Hogy jobban tartson a díszítés, vonjuk be a gyümölcsöket sárgabarackzselével.
Tipp: próbálkozhatsz citrommal és lime-mal is - a fantáziadúsan elrendezett gyümölcskarikák már színükkel is gyönyörködtetnek.
8. Kávészem – A sötét színű torták szeleteinek jelölésére csokoládébevonatú kávészemet vagy a kávészemet mintázó csokoládét használjunk, de kávékrémes bonbonok tetejére is biggyeszthetünk belőlük egyet–egyet.
9. Cukormáz – Mézeskalácsok díszítésére kiválóan alkalmasak a színes cukormázak, masszák. A mázat pillanatok alatt összedobhatjuk otthon, de a boltokban is találunk por alakú, zacskós változatot. Töltsük nejlonzacskóba a masszát, majd vágjunk kis lyukat a zacskó egyik sarkán, és a kihűlt aprósüteményeket kenjük meg a cukormázzal. Rajzolhatunk sormintát, pontokat, vagy akár kontúrozhatjuk is a széleket. Jobban érvényesül a díszítés, ha teljesen más színe van, mint a máznak.
Tipp: Ha cukorgyöngy is kerül a süteményre, még azelőtt szórjuk a mázra, mielőtt megszáradna, különben nem ragadnak bele kellően a cukorszemek. Amíg teljesen meg nem dermedtek a sütik, ne tegyük őket egymásra, nehogy összeragadjanak.
Hideg cukormáz készítése: 30 dkg finom szitán átengedett porcukrot keverjünk simára két tojás fehérjével és fél citrom levével. (Én ennek felét javaslom, elég nagy adag az is, hogy egy süti tetejére elég legyen - Konyhák Angyalai)
10. Kandírozott virágszirom – A halvány pasztellszínben pompázó, cukrozott virágszirmokkal díszített torta nem csupán étvágygerjesztő, hanem romantikus és elegáns színfoltja az ünnepi asztalnak. Talán a legmutatósabb a rózsa, az ibolya és az árvácska cukorruhába bújtatott változata.
1 tojásfehérjét 3 evőkanál vízzel lazán felverünk, és egy öblös tálkába öntjük. A szirmokat egymás után megforgatjuk benne, majd lerázzuk róla a felesleges tojáshabot, végül alaposan megmártogatjuk porcukorban és hagyjuk megszáradni.
11. Marcipán – Marcipánból készített díszekkel nem csupán a marcipántorta tetejét ékesíthetjük. Két fóliaréteg között nyújtsuk ki a tömbökben kapható marcipánmasszát, és szaggassunk ki belőle különféle karácsonyi motívumokat, ezekkel díszítsük fel a torta tetejét.
Tipp: még ünnepibb lesz a torta, ha apró dekorcukrokkal öltöztetjük fel a marcipánfigurákat.
13. Porcukor – A cukorszórós technikával főként olyan tortákat, süteményeket díszíthetünk, melyek teteje nem krémes. Szükségünk lesz egy keményebb - például karton - papírra, meg egy ollóra. Vágjunk ki tetszőleges mintá(ka)t a lapból, és a sablon segítségével szitáljunk valamilyen alakzatot (pl. csillag, fenyőfa) a süti szeletekre vagy a torta tetejére.
Hasonló eredményt kapunk, ha tortaalátétet használunk erre a célra. Helyezzük a torta tetejére a csipkedíszítésű papírt, és szórjuk meg alaposan porcukorral. Ha készen vagyunk, óvatosan emeljük le a papírt, hogy a forma el ne maszatolódjon.
Tipp: A porcukrot előzőleg átszitált kakaóval is kombinálhatjuk így még változatosabb formákat alkothatunk. Porcukor helyett kakaóport, fahéjas cukrot, finomra darált mogyorót, mandulát vagy csokidarát is használhatunk.
14. Tojáshab – A tojáshab nemcsak pazar külsővel ruházza fel tortáinkat, hanem ellenállhatatlanul ínycsiklandozó is. Bármilyen gyümölcstortán, pitén jól fest a légies borítás. A felvert habot töltsük nyomózsákba, és hullámvonalakban vigyük fel a tortára, majd forró sütőben pirítsuk barnára a széleit.
Tipp: Ha nem tudod profi módon használni a nyomózsákot, és nem akarod elrontani a remekművedet, úgy mehetsz biztosra, ha a kívánt dekorációt sütőpapírral bélelt tepsire nyomod, lefagyasztod, majd még fagyott állapotban a díszíted vele a tortát.
Konyhák Angyalai +1 TIPP
16. Gyümölcs Szerencsére vagyunk abban a helyzetben, hogy bármelyik üzletben friss gyümölcsöt vehessünk. Nem kell méregdrága gyümölcsre gondolni, megteszi a narancs, vagy akár befőtt szilva, barack vagy szőlő is.
Forrás
Forrás