Tegnap egy főzőműsorban láttam ezt a salátát, és mivel nálam Mexikó=tortilla volt eddig, gondoltam, feljegyzem.
Lassan jön a sütőtökszezon (általában amikor az első dér megcsípi a tököt, akkor érett be), bár a jelenlegi október 14-i 25 fokos időjárás nem éppen nevezhető megszokottnak.
Szóval amikor eljön a szezon, akkor érdemes lesz kipróbálni ezt a salátát.
Hozzávalók:
sütőtök meghámozva
1-2 lilahagyma
koktélparadicsom
só, oregánó, olivaolaj, koriander
A lilahagymát szeletekre vágjuk, a tepsibe tesszük, erre kerülnek a tökdarabok, majd a koktélparadicsom, meglocsoljuk olivaolajjal, megsózzuk, és a sütőbe tesszük 10 percre.
Közben a koriandert apróra vágjuk, és mozsárban összetörjük, majd olivaolajjal elkeverjük, hogy ez zöld olajat kapjunk.
A sült zöldségekre friss oregánót szórunk, majd fogyasztás előtt meglocsoljuk a korianderolajjal.
A főzőműsorban sült kolbásszal kínálták, de én akár egészben sült csirkével is tálalnám, vagy apróra tépett sült husit tortillába, és a salátát erre halmozva. Mennyei!!!
De mi készülhet még sütőtökből? Hiszen ha például két fős a háztartásod, de esetleg óriás méretű tököt veszel, valószínűleg nem szeretnéd kidobni. Szerencsére számtalan szuper étel készíthető még belőle.
Lássunk néhány receptet:
Sütőtökleves
Sütőtökös muffin - desszertnek
Sült tök - desszertnek
Sütőtök főve, főtt krumplival összetörve - köretnek
Ha pedig nincs kedved elkészíteni, add oda valakinek, aki hasznát veszi. :)