2014. október 27., hétfő

Nélkülözhetetlen alapanyagok - Konyhai túlélő Nr. 1.

Ha eddig nem spájzoltál be bizonyos alapanyagokat a konyhádba, akkor az alábbiakból érdemes lesz 1-2 kilót, litert venned, mert ezeknek varázserejük van. Na jó, az azért nem, de mutatok pár receptet, amit bármikor elkészíthetsz, egy-két további hozzávaló segítségével pedig még cifrázhatod is az ételeidet, akár sós, akár édes ételről legyen szó. Lássuk, miket szerezz be mielőbb, ha okosan szeretnéd vezetni a konyhádat. A Mit főzzek ma általános kérdésre is megtalálhatod a választ a lenti írásban. 
Konyhai túlélő Nr. 1.
- finomliszt
- olaj

PITA: A legelső étel, ami eszembe jut a fentiekről, az a pita. Csodás kis töltenivaló kör alakú lapok, amiket 5 perc alatt összegyúrhatsz a fenti hozzávalókból. 
20 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál só és kb 1 dl vizet gyúrj össze, ha még száraz, akkor vizet önts hozzá nyugodtan. Kenyérsütőben (én abban szoktam) kevertesd, majd vedd, ki, lisztezett deszkán hagyd pihenni, majd kör alakúra, kb 15-20 cm-esre, 3-4 mm vastagra nyújtsd ki. Palacsintasütőben süsd mindkét oldalát és bármilyen töltelékkel töltsd meg. 

NOKEDLI: köretként vagy akár tojással összekeverve az egyik legklasszabb étel. Gyorsan kész van, frissen az igazi, nem kell hozzá semmi extra hozzávaló. Mire lesz szükséged? Liszt, só, 1 tojás, víz. Keverd ragacsos állagúra, majd egy kistányérra tedd át, lobogó, sós vízbe szaggasd bele egy kés segítségével, így a méretet is te választod meg. Kis gyakorlással a nokedli királynője lehetsz, hidd el!

PIZZA: Erről gondolom, nem kell túl sokat írnom: 40 dkg liszt, 1 tasak élesztő, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 2 evőkanál olaj. Gyúrd össze, hagyd pihenni 10-20 percet, majd a kívánt vastagságúra és méretűre (ebből én két tepsinyit szoktam készíteni) nyújtsd ki. Tetszőleges feltéttel süsd nagy lángon, kb 15-25 percig.
Ugyanebből a tésztából készíthetsz sós rágcsálnivalót is, paradicsomszósszal, szezám- vagy tökmaggal megszórva. Vágd tetszőleges méretűre, felvert tojással kend meg, mehet is a sütőbe a sörkorcsolya.

HÁZITÉSZTA: Most biztosan rázod a fejed (látom ám), hogy erre aztán nem veszlek rá, de hidd el, a saját kezed által készített házitészta igenis mérföldkövekkel finomabb, mint a boltban kapható. Megéri a fáradozást. 
30dkg lisztet tegyél a gyúrólapra, majd a közepébe egy mélyedést alakíts ki, ide tegyél  3 tojást és 1 kávéskanál sót. Kezd el kanállal keverni, majd amikor már nem tudod tovább, akkor kézzel gyúrni, amíg sima tésztát nem kapsz. Ebből készíthetsz: lasagna lapot, szélesmetéltet, cérnametéltet, lebbencset, stb. Találj ki új fajtákat! :) A gyerekekkel is jó móka. :)

És akkor ezek még csak a sós tésztafélék voltak...

Tehát, ami mindig legyen otthon mától: 
- finomliszt
- olaj
- cukor (szerintem ez mindig, mindenkinek van otthon)
- só (ez is valószínűleg)
- élesztő (itt a szárított, instant, porélesztőre gondolok)
- tojás