2014. november 3., hétfő

Melyik olaj a legegészségesebb?

Egy friss kutatás szerint az olívaolaj az egyéb alternatíváknál ellenállóbb a magas hőmérsékletekkel szemben, és emellett még egészségesebb ételekkel is kecsegtet. A The Daily Meal írása.
Séfek, szakácsok és a (növényi) zsírban sült ételek hívei már sokat vitatkoztak azon, hogy melyik olaj az ideális, ha az ételek kisütéséről van éppen szó: vajon a szőlő-, a repce-, a napraforgó- vagy a mogyoróolaj a legjobb megoldás? Míg mindegyik változatnak meg vannak a maga előnyei, pillanatnyilag a tudósok szerint az olívaolaj áll nyerésre. Ha egészséges és hatékony módszert keresünk, az olívaolaj mellett javasolt lándzsát törnünk – állapítja meg egy, a Journal of Agriculture Food Chemistry nevű újságban nemrég megjelent tanulmány. A kutatás cáfolja, hogy sütéskor a magból sajtolt olajok jelentenék az optimális választást, illetve, hogy ezek lennének a legegészségesebb verziók.

A kutatás az olívaolajat olyan egészségesnek tartott változatokkal hasonlította össze, mint a kukorica-, a szója-, valamint a napraforgóolaj. Az eredmények alapján kémiai szempontból, magas hőmérsékleten a többi növényéhez képest az olívabogyó „zsírja” mutatkozott a legstabilabb lehetőségnek.
Nem meglepő módon az eredményekkel az International Olive Oil Council (Nemzetközi Olívaolaj Tanács) is egyetért: „Megfelelő hőmérsékleten, túlmelegítés nélkül az olívaolaj ideális a sütéshez: nem szenved el lényegi strukturális változásokat, és a többi olajjal szemben tápértékét is jobban megőrzi. nem csak a benne található antioxidánsok, hanem még a magas olajsavtartalma miatt is.” – olvasható az IOOC honlapján.
Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám
Forrás: Élelmiszer Online