2014. november 27., csütörtök

Hálaadás + pulykarecept

Amerikában a Hálaadás az egyik legfontosabb ünnep, a Karácsonyhoz hasonló, ilyenkor összegyűlnek a családok az ország összes részéből, és együtt töltik ezt a napot. Magyarországon ezt még nem vezették be, és tulajdonképpen nem is értem, miért nem. Szerintem több értelme van mint a Halloween-nek vagy egyéb másolt ünnepnek. 
Mert hálát adni jó. 
Mert a pulyka jó. :)
Kell több magyarázat?
Amerikában ma van Hálaadás, azaz november 4. csütörtökén.

A pulykahús nálunk nem annyira elterjedt, hiszen inkább a csirkét és a sertést szeretjük, ám a pulykahúsnak több előnye is van. Lássuk, melyek ezek: 

- A pulykahústól jól lehet aludni, hiszen egy triptofán nevű aminosavat tartalmaz. Ebből a szervezetben szerotonin képződik, amely "takarékra állítja" az idegműködést, nyugtatólag hat az agyra, az agy a szerotonint egy másik hormonná, melatoninná alakítja át, amely az alvást szabályozza. Egy kanadai vizsgálat során krónikus álmatlanságban szenvedőknek estefelé 250 mg triptofánt (ennyi van pl. két szelet ementáli sajtban) és egy adag szénhidrátot tartalmazó élelmiszert adtak. A résztvevőknél az éjszaka folyamán álmatlanul töltött idő a felére csökkent. A szénhidrát serkenti az inzulin termelődését, aminek hatására még több triptofán jut az agyba.

Mennyit fogyasszunk? Lefekvés előtt egy szelet pulykasonkát magos vagy korpás kenyéren.

- A pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmében fontos szerepet játszanak, vagyis egészséges. Zsírtartalma nem éri el az 1%-ot!

- Amíg egy csirkecomb egy embernek sem elég, addig egy pulykacombból belakhat az egész család. :)

Nézzünk egy pulykás receptet:
Bébipulykát ajánlok, fontos, hogy az edénybe és a sütőbe is beférjen. A pulykát annyi óráig kell sütni, ahány kiló. Ez igazán nem bonyolult. Tölthetünk a belsejébe mindenféle tölteléket, így annak zamatát átveszi az egész pulyka sülés közben.

A pulykát mosd meg, ha van cserepes tálad, majolika tálad, abba tedd sülni. Sózd, fűszerezd, locsold meg olajjal, majd tedd a tálra a tetejét és tedd be sülni. Készre sütés előtt vedd le a tetejét, locsold meg a belőle kisült lével, és pirítsd még fél órát.
Tetszőleges körettel tálalhatod! Mártásokkal, párolt és nyers zöldséggel, salátával. Ráadásul valószínűleg nem fog azonnal elfogyni, így szuper lesz másnap a maradék húsból szendvicset készíteni.