2014. július 28., hétfő

Mit főzzek ma? - Listaírás

A fenti mondat az, amely majdnem a legtöbbször hangozhat el a világon. A rengeteg receptoldal pedig, mint egy tündér, teljesíti is a kéréseket, és dobja ki a finomabbnál finomabb ételek neveit. A hozzávalókat és az elkészítési módot meglátva azonban sokan visszakoznak, mondván: nálunk nincs otthon mindig zöldcitrom! Ekkor van szükség igazi angyalokra, akik  tudják mi az, hogy tudatos főzés, ezért ellátnak olyan jó tanácsokkal, mint a mostani is:

A saját magunk által készített receptkönyv. 

Én például egy füzet elejére elkezdtem összeírni azokat az ételeket, amiket általában készíteni szoktam vagy nem szükséges hozzájuk 5-nél több alapanyag, és ezek általában vannak is otthon: tojás, liszt, cukor, zsemlemorzsa, só, stb.
Illetve azok az ételek is a listára kerülnek, amiket nagyon gyorsan fél óra vagy annál kevesebb idő alatt el lehet készíteni. Nincs a listában a számomra teljesen egyértelmű rántotta (változataival: virslis rántotta, hagymás tojás, stb).
De szerepelnek benne pl: 
- hot cat (saját elnevezés, általában zsömlét veszünk otthonra, nem kiflit, így a virslit beletéve mégsem hívhatjuk hotdog-nak, így jött a név)
- császármorzsa
- tojásos nokedli, stb.
Olyan egyszerű ételeket írj fel a listádra, amiket nagyjából mindenki szeret a családban. Lehet rajta fagyasztott pizza (most sokan hátrahőkölnek, de egy 8-10 órás munkanap után szerintem nem istenkáromlás 10 perc alatt készíthető ételet mondjuk kéthetente egyszer az asztalra tenni), császármorzsa, csirkepörkölt, szószos tészták, és még sorolhatnám. 

Érdemes a listát összeállítani, és ehhez tervezni a havi bevásárlást is, hiszen így mindig tudod, hogy valamelyik ételhez biztosan van otthon alapanyagod. 
Ezzel megspórolod azt, hogy egész nap ételeken járjon az eszed, és mindent felfalj.
Továbbá azt is, hogy munka után még be kelljen menned a boltba, és minden fölösleges dolgot megvegyél, csak azért, mert farkaséhes vagy. 
Ráadásul hazamész, céltudatosan nyitod ki a szekrényt vagy a spájz ajtaját, 10 perc alatt összedobod, fél óra múlva pedig már jóízűen lakmározhat a család. Hát nem sokkal egyszerűbb?