2014. július 24., csütörtök

10 tökéletes napindító reggeli

1 Ha az amerikai palacsintára gondolunk, nem értjük, hogy az európaiak több, mint fele miért hagyja ki a reggelit, főleg ha ilyen finom is lehet! Tény, hogy a palacsinta nem a leggyorsabb megoldás, de megéri a fáradtságot! Ami kell hozzá: 190 g liszt, egy evőkanál sütőpor, egy kis só, egy tojás, egy evőkanál cukor, 3 deci tej, egy kis vaj.  Ha kész, mehet rá juharszirup, gyümölcs, kakaó, amit akarsz! És csak képzeld el a párod arcát, ahogy reggel megleped egy még meleg, illatozó palacsintával… (Ha előbb másvalakin tesztelnéd, hozzánk nyugodtan küldhetsz pár adagot, csak szólunk!!)
5
2 Kakaó cantuccinivel. A kakaó szinte alap, ha egy vidám reggeliről van szó, de mi megbolondítottuk egy kicsit! A 2 teáskanál kakaóporhoz fahéjat, szegfűszeget, mézet és természetesen tejet tettünk, miközben lassan felmelegítettük. A tejszínhab már tényleg csak a megkoronázása a forró italnak, a mellé ropogtatott mandulás olasz ropogtatnivaló, a cantuccini pedig pont elég arra, hogy elég energiánk legyen az elinduláshoz. Némely kakaó a tej természetes összetevőivel, D-vitaminnal, vassal és cinkkel támogatja a szervezet működését: a D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat és normál fogazat fenntartásához, a vas és a cink pedig a normál szellemi működés, úgy, mint a memória, a figyelem, a tanulási illetve probléma megoldási képességek fenntartásához.
1
3 A rántotta önmagában egy szuper reggeli lehet, de ha kolbásszal, szalonnával és rengeteg sajttal küldöd meg, mellé meg vastag karéj fehér kenyeret tolsz, akkor az összes vér a gyomrodba fog menni, te pedig csak vonszolod magad több órán keresztül. Ezért a tojást inkább lazítsd fel olyan friss és finom leveles zöldségekkel, mint a spenót! Ha elkészült, tegyél mellé nyers zöldségeket is, mert sütés közben a zöldségben lévő tápanyagok egy része elvész.
3
4 A kecskesajtos-csírás kenyér az maga a tavasz! A sajtot érdemes piacról, őstermelőtől beszerezni. Csírát nem sok piacon láttunk, szupermarketekben tudsz venni, vagy – bár az macerásabb, de sokkal olcsóbb, és nagyobb öröm is – otthon termeszteni. Sokféle növényt szoktak csíraállapotban felhasználni, mindegyik más és más élettani hatással kecsegtet.
7
5 Örök slágerlistás a zabpehely. Kérdés az, hogy melyik iskola híve vagy: valaki csak leönti tejjel, és rögtön betolja, mások pépessé főzik (félig vízzel, félig tejjel), és gyümölcsökkel meg mindenféle földi jóval spékelik meg. Gondolom, senkinek nem okozunk nagy meglepetést, ha bevalljuk, hogy mi a mindennel felturbózott változat nagy rajongói vagyunk… 
6
6 A gyümölcssalátában az a jó, hogy ezerféleképpen variálhatod, hiszen mindig más és más gyümölcsnek van szezonja. Ha nem szereted a natúr verzióját, dobj rá egy kis kefírt vagy joghurtot, és hintsd meg egy kis lenmaggal, ez az emésztésednek is jót fog tenni. Rostok: pipa. Vitaminok: pipa. Finom reggeli: pipa.
9
7 Extra banános kakaó. Ez gyakorlatilag egy banánturmix, de cukor helyett kakaót tettünk bele. Nagyon jól illenek egymáshoz, egy perces reggeli: energiadús és finom. Ráadásul a kakaó régen a bőség szimbóluma volt, úgyhogy igazán gazdagnak érezheted magad, miközben kortyolgatod! 2 deci tej a napi kalciumbevitel 25-30%-át fedezi (na persze kortól és nemtől függően). És ha lehet egy tippünk: ne sajnáld magadtól a zsírosabb, lehetőleg házi jellegű tejet. (A 0,5%-os “családi italokban”nem igazán hiszünk…)
4
8 Multi energiaturmix: a gyümölcs nagyon jó energiaforrás reggel, egészséges, rostokban gazdag és immunerősítő hatású. Állítólag minél színesebb a reggelink, annál jobb. Nos, ez a turmix végül zöld színű lesz, de sok gyümölcs van benne: két kiwi, egy banán, 2 narancs kifacsart leve, víz a hígításhoz és egy darab gyömbér. De idénygyümölcsökkel és -zöldségekkel is bátran variálhatod! A vitaminokon túl még valamit pipálhatsz ezekkel a finom smoothie-kkal: rögtön nagyban hozzájárulsz az ajánlott napi 2-2 és fél liternyi folyadékbevitelhez! Egészségedre!
2
9 Mi az: gazdag fehérjében gazdag, és a boldogságérzetedet 200%-kal növeli? Igen, a tojáskrém! Múltkori cikkünkben a magyaros vendégváró falatokról a tojáskrém receptjét is leírtuk. Ha igazán kényeztetni akarod magad, akkor finom, foszlós croissant-ra kend, és igyál mellé zöldségturmixot.
10
10 És a végére egy igazi klasszikus: vajas zsemle főtt tojással, paprikával, langyos kakaóval! Nekünk ez egyszerűen a gyerekkor és a nyári családi kirándulások íze, és szeretjük így ahogy van, de aki nem bír magával, az készítheti mascarponés spenótkrémmel, vagy aszalt paradicsomos, teljes kiőrlésű buciban is. A lényeg, hogy reggelizzetek egy jót, mert mindenki megérdemel egy szebben induló napot!Jó étvágyat – ja, és ne felejtsetek el játszani!
zsemle_2
Képek: tízdolog.hu

Forrás: http://tizdolog.hu/2014/04/02/10-tokeletes-napindito-reggeli/