Az idén 25 éves, a friss, olasz
típusú sajtok területén piacvezető Szarvasi Mozzarella Kft. májustól, laktózmentes
mozzarellát hoz forgalomba. A Szarvasi Mozzarella Laktózmentes (100g-os és
100g-os mini) változatainak bevezetésével a speciális étrendet igénylő vásárlók
kiszolgálása, és a cég piacrészesedésének további növelése a cél.
A legújabb termékfejlesztés oka: a növekvő igény a
laktózmentes termékek iránt
A laktózérzékenység
oka a tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges laktáz enzim nagyon alacsony
szintje vagy teljes hiánya a szervezetben. A Szarvasi Mozzarella olyan
mozzarellát fejlesztett, amelyet a hiányzó enzim hozzáadásával laktózmentessé
tett, így a termék laktóztartalma az előírásnak megfelelően kevesebb, mint
0,1g/100g. Fogyasztásával a tejcukor érzékenyek is teljes biztonságban
élvezhetik az igazi mozzarella ízt. A laktózintolerancia három főbb csoportja
ismert: a veleszületett laktózintolerancia, amikor már újszülött korban is
képtelen a szervezet a laktáztermelésre; az elsődleges laktózintolerancia, ami az
életkor előrehaladásával fokozatosan csökkenő laktázszint miatt alakul ki; a másodlagos
laktózintolerancia, amelynek esetén környezeti faktorok (pl. bélnyálkahártyát
érintő fertőzéses megbetegedés) zavarják a laktáz enzim termelését. Az
érintettek nagy része hazánkban is az utolsó két típusba tartozik. A
laktózintolerancia jelenléte a világban 7-20% körüli, de jelentős eltérést
mutat földrajzi elterjedtsége. Előfordulása az afrikai és ázsiai népcsoportok
között akár 90%-os is lehet, Európában északról dél felé haladva növekszik, a
skandináv országokban mindössze 2-3% körüli. Magyarországon a felnőtt lakosság közel
harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek minimális, illetve kis
mennyiségű tejtermék fogyasztása esetén.
TUDTA-E,
HOGY
·
a tejcukor egy
diszacharid, amely glükózból és galaktózból épül fel. Ebben a formában nem tud
felszívódni, csak bontást követően;
·
a tejcukor bontása a
vékonybélben történik, a laktáz enzim által;
·
1 dl tehéntej 5 g
tejcukrot tartalmaz;
·
takarmányozással nem
befolyásolható a tehéntej laktóztartalma;
·
tejcukortól mentesnek
(laktózmentes) tekinthető minden olyan élelmiszeripari termék, amely
tejcukortartalma a 0,1 g/100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem
haladja meg;
·
a laktózmentes tejben elbontva
található meg az 5 g cukor (a cukorbetegeknél ezt be kell számítani);
·
tejcukrot nemcsak
élelmiszerek tartalmazhatnak, hanem étrend-kiegészítők, homeopátiás
készítmények és gyógyszerek is.
A laktózintoleranciával élőknek megoldást nyújt – a
legjobb természetes kalciumforrást – a tejet és tejtermékeket tartalmazó
laktózszegény étrend. Ennek betartását az egyre szélesebb választékban kapható
laktózmentes tej és tejtermékek segítik, amelyhez most a Szarvasi Mozzarella az
új, laktózmentes mozzarelláival csatlakozik.