2014. szeptember 30., kedd

Konyhakertet szeretnél? - pályázati lehetőség!

Heti néhány nap munkával, 7 négyzetméteres földterülettel egy háztartás 160 000 forintot is spórolhat egy évben. Ráadásul a növénytermesztés kitűnő családi program, a gyermekeid már kiskoruktól fogva megtanulhatják, hogyan kerülnek a földből az asztalra az ételek, és szabad levegőn lehettek addig is, amíg művelitek ezt a csöpp területet.
Pályázz október 3-ig, legyél egyike annak a 30 fiatalnak, aki teljes körű oktatást követően termelheti meg magának és családjának az éves zöldségszükségletet!

Részletek:

A mezőgazdasági mikrobiológiai termékeket forgalmazó AGRO.bio Hungary Kft., az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége és partnereik ma útjára indították Városi Kertészek programjukat, amelyet a nem mezőgazdász, elsősorban fiatal városlakók számára hoztak létre. Az elméleti és gyakorlati képzéseket tartalmazó programba akár 7 m2 földterülettel rendelkezők is jelentkezhetnek, hiszen ekkora helyen megtermelhető például egy kisebb család éves paradicsom és paprika mennyisége; 28 m2-en pedig – heti néhány nap munkával – egy háztartás 160 000 forintot is spórolhat. A szervezők célja a lakosság vegyszermentes és egészséges élelmiszer iránti igényének fokozása.

A városokban sok olyan családos és egyedülálló ember él, akinek van kiskertje vagy házi kiskert kialakítására alkalmas területe. Az AGRO.bio Hungary Kft., az AGRYA és partnereik által indított Városi Kertészek program keretében a résztvevők megismerik, hogyan lehet vegyszermentesen, a termőföldet megújítva, egészséges körülmények között termeszteni zöldségeket a kiskertben, másrészről a program megoldást nyújthat azoknak is, akik régóta szeretnének kiskertet kialakítani, de nem tudják, hogyan vágjanak bele.

A Városi Kertészek program a résztvevők számára lehetőség ad arra, hogy az otthoni kertészkedéshez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket megszerezzék. A szervezők azon 18-40 év közötti városlakók jelentkezését várják, akik rendelkeznek legalább 7 m2 kertészkedésre alkalmas földterülettel (magas ágyással vagy balkonládával) – már ezen a kis helyen meg lehet termelni például egy kisebb család éves paradicsom és paprika mennyiségét; 28 m2-en pedig heti néhány nap gondozással egy háztartás akár 160 000 forintot is spórolhat.

Az AGRO.bio Hungary Kft. a fenntartható mezőgazdasági szemlélet és technológia alkalmazásában a nagyüzemi gazdálkodást tekintve piacvezető. A cég olyan termékeket gyárt és forgalmaz, amelyek nem kizsákmányolják a termőföldet, hanem mikrobiológiai, vegyszermentes megoldásokkal (baktériumtrágya, levéltrágya, stb.) csökkentik a műtrágya használatát, így újra élővé teszik a talajt, ezzel hozzájárulnak az élelmiszerek minőségi javulásához. A cég évek óta támogatója az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének, éppen ezért született meg a gondolat, hogy a Városi Kertészek programban az AGRO.bio partnerként is együttműködjön a fiatal gazdákkal. Az együttműködés lényege, hogy az AGRO.bio a fenntartható termesztés módszertanát, a vegyszermentes kiskert kialakításának tudását adja át, míg az AGRYA a Vidék Kaland program során kialakított szervezői kapacitásával járul hozzá a Városi Kertészek sikeres megvalósításához.

„A fenntartható mezőgazdasági technológiák gondolata és használata nem állhat meg a nagyüzemi gazdaságok szintjén” – mondta Czifrik Balázs, a Városi Kertészek programvezetője, majd hozzátette: „régi tervünket valósítjuk meg most, hiszen érezhető, kimutatható, hogy a városlakókban mára valós igény alakult ki aziránt, hogy egészséges, sajátnevelésű zöldségekkel lássák el családjukat”.

A szervezők díjmentesen biztosítják a tananyagot, a képzés kellékeit és az oktatókat, valamint a vetőmagokat, szereket és az alap kertészeti felszerelést is. A képzéseket és a saját kiskert kialakítását, gondozását követően a „városi kertészek” 2015 augusztusában egy értékelő találkozón mutatják be eredményeiket, ahol közösen főznek majd a megtermelt zöldségekből.

Jelentkezni a varosikerteszek@agrobio.hu e-mail címen lehet 2014. október 3-ig.

Bővebb információ a http://agrobio.hu/?base=gardeners oldalon található.