2014. augusztus 7., csütörtök

Titkos fegyverünk - a bevásárlólista

Képre kattintve letölthető,
nyomtatható
A konyhapénz legnagyobb ellensége az érzelmi vásárlás. Erről számos tanulmányt lehet olvasni. Viszont ha kicsit rászánjuk az időnket, heti menütervet készítünk, majd bevásárlólistát, igen nagy meglepetésben lehet részünk, amikor hónap végén rápillantunk a számlaegyenlegünkre, ahol akár 5-10 ezer forint is megmaradhat a költekezés visszafogásával.

Mit tegyünk? 
Ülj le egy nyugodt helyre, fogj egy papírt és egy tollat. 
Gondold át, mik a család kedvenc ételei, és írj egy heti menüt. 
Reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, desszert (attól függően, hogy szoktatok-e fogyasztani, hányszor, stb.)

Töltsd ki a hét napjaira kedvenc ételeitekkel ezt a táblázatot, és kezdd el megírni az egy hétre vonatkozó bevásárlólistát. (Ide kattintva letöltheted a Konyhák Angyalai heti menütervező sablonját.)
Hidd el, igen hálás leszel ezért a módszerért, amikor azt látod, hogy egyszerre sikerül mindent beszerezned, és 
1.) nem kell minden nap bemenned a kétszer drágább éjjel-nappali közértbe fáradtan, munka után még cipelve a zsugor ásványvizeket.
2.) Sokkal jobban érzed majd magad, mert tudod, otthon minden megvan, ami az aznapi vacsorához kell. 
3.) Előre tudsz dolgozni, hiszen nem biztos, hogy minden nap oda tudsz állni a tűzhely mellé. Nyugodtan készítsd el egy-két napra előre a másnapi, harmadnapi vacsorákat, oszd adagokra, tedd műanyag dobozokba vagy ha sokat főztél, fagyaszd le! Nem csak az időddel, de az alapanyagokkal, az energiával is takarékoskodsz.
4.) Rengeteg időt spórolsz, hiszen akár 1-1,5 órát is eltölthetsz az áruházban a sorok között kószálva.
5.) Megmentesz egy rakás élelmiszert, hiszen nem veszel felesleges dolgot, amit később úgyis kidobnál, mivel nincs időd felhasználni, mert éppen nem akart azt enni a család, vagy mégsincs annyi időd elkészíteni.

Talán vicces, de ha nem tervezed meg, egész nap ételeken fogsz gondolkodni, ettől éhesebb leszel, és többet is eszel a kelleténél, így évente akár több kilót is hízhatsz. Mindent csak azért, mert nem készítettél bevásárlólistát.

Spórolj időt, pénzt, alapanygot, energiát (a tiédet és a földét)!