2014. augusztus 5., kedd

Köretek sütés-főzés nélkül

Tzatziki
Divatos manapság a nyersétkezés kifejezés, ám a főzés nélküli köretek témakör inkább "a 30 fokos konyhában még főzzek?!" dolog miatt érdekel igazán.
Nyáron a sok friss zöldség miatt könnyű nyers vagy majdnem nyers, főzés nélküli köreteket készíteni. 

Saláták:
A kínálat nagyon széles: ha mindent beledobálsz egy tálba, amit a zöldségesnél adnak, és esetleg natúr joghurttal vagy olivaolajjal megöntözöd, garantált siker. (Diétás!)

Tzatziki: Reszelj le egy egész uborkát, majd sózd meg, hagyd állni, csavard ki belőle a levet, majd 1 pohár natúr joghurtba reszelj pici lukú reszelővel egy gerezd fokhagymát. Keverd össze és kész a tzatziki. Mi mellé kínálhatod? Fasírt, sült hús, grillezett zöldségek, virsli és szinte bármi illik hozzá. (Diétás!)

Kuszkusz: óriási kedvencem. Édes és sós formában is finom, bár még desszertet nem készítettem belőle. Ma már bármelyik boltban kapható szinte, én sparban vagy bioboltban veszem. 20 dkg-os kiszerelésben is kapható már. 
Tedd egy tálba, sózd meg, egy fél kávéskanál pirospaprikát tegyél rá, villával keverd össze, majd önt rá forró vizet úgy, hol kb. 1 cm-rel lepje el a kuszkuszt. Hagyd állni 5 percig, ezalatt teljesen megszívja magát, főzni sem kell, és csodálatos köret. Kínálhatod sült hús mellé, de én ettem már csirkepörkölthöz is, vagy nagyon finom joghurtos padlizsán mellé! (Kímélő!) Egészségesebb mint a rizs vagy a krumpli.