2016. november 23., szerda

Mi kerül a poharunkba?

Egészségesek-e az italporok? Van-e alapja a városi legendának?


Ha süteményeidhez Te is használsz például holland kakaóport, pudingport vagy magadnak/gyermekednek időnként instant kakaóporból készítesz reggeli italt, akkor jól tudod, hogy ezek a termékek biztonsággal fogyaszthatók és ésszerű keretek között beépíthetők az egészséges étrendbe.
Az italporokkal szemben azonban máig nagy az ellenérzés, pedig a tea, limonádé vagy jegeskávé italpor ugyanolyan szigorú biztonsági körülmények között készül, és ugyanúgy illeszkedhet az étrendbe, mint az egyelőre gyakrabban használt késztermékek. Ráadásul a minőségre odafigyelő cégek fogyasztóbarát termékei természetes alapanyagokból készülnek; sem mesterséges színezék, sem tartósítószer vagy ízfokozó nincs bennük, felhasználásuk pedig gyors, kényelmes; sőt, környezetkímélőbb és olcsóbb is mint az előre kikevert, palackos kiszerelésben kapható italoké.


Ismered például a TUTTI italporokatA piacon elérhető kínálatból ezek az italporok is a minőséget képviselik, teljes mértékben megfelelnek a mai kor igényeinek és ízlésbeli elvárásainak, mert:
-  nem tartalmaznak több cukrot, mint az előre palackozott termékek,
-  nem kell a boltból literszámra cipelni,
-  az ár tekintetében is gazdaságosabbak, hiszen harmadannyiba kerülnek – köszönhetően például a gyártó fajlagosan alacsonyabb csomagolóanyag és logisztikai költségeinek (lásd táblázat),
-  nem foglalnak nagy helyet, így kedvenc ízünket bármikor, bárhová könnyedén magunkkal vihetjük,
-  környezetkímélőbbek, mert egységnyi késztermékre vetítve például jóval kevesebb csomagolóanyag felhasználásával készülnek.

Megvizsgáltuk környezettudatossági szempontól az italporból készíthető és a készen kapható jegesteák előállítása során felmerülő jelentősebb költségeket (a példa 12 literre vonatkozik):


Logisztikai szempontból szintén óriási a különbség: 1 raklapra 600 liter kész jegestea fér el, míg az azonos mennyiség elkészítéséhez szükséges italpor helyigénye 12-szer kevesebb, vagyis 92%-kal kisebb a raktározás költsége. Fontos tény az is, hogy a csomagolás felbontásáig a kész ital általában 1 évig áll el, míg az italpor dupla annyi ideig eltartható (tartósítószerek nélkül!). A portermékekhez egyébként technológiailag teljesen indokolatlan tartósítószert adni, mivel az alacsony víztartalom eleve lehetetlenné teszi a mikróbák elszaporodását. A folyékony termékek esetében viszont ennek nagy a veszélye, ezért is használnak gyakran különböző tartósítószereket.

Megszólalt egy szakember is a témában, alább olvashatjátok a véleményét:
Prohászka Ottó vegyészmérnök, élelmiszeripari technológus szakmérnök, a Tutti Élelmiszeripari Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint A silány minőségű termékek igencsak lehúzzák a por alapú élelmiszerek, azon belül is az italporok elfogadottságát, kedveltségét”.
Az általánosítást tekintve a városi legenda igazságalapja pusztán azon gyártókra érvényes, akik az alacsony árat helyezik a minőségi alapanyagok és korszerű gyártási technológia elé. Ők azok, akik rossz minőségű és valóban káros íz-, színezék-, állagjavítókat használnak, olcsón árulják termékeiket és így ösztönöznek vásárlásra. Tudok olyan gyártóról, aki még a csomagolás előtt illataromát permetez az italpor tetejére, frissességet imitálva. 
Mindezek mások kárára, valóban negatív reklámot csinálnak a por alapú élelmiszereknek, köztük a jegeskávé és jegestea italporoknak vagy az instant kakaónak. A fogyasztók jelentős hányada sajnos nincs tisztában azzal, hogy vannak gyártók – közöttük mi is –, akik korszerű technológiával és minőségi alapanyagok használatával olyan portermékeket állítanak elő, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezékektől és ízfokozóktól (pl. nátrium-glutamáttól) is mentesek.”

A fenti táblázatban bemutatott példát kiegészítve Prohászka Ottó megjegyezte: „ugyan az italporok esetében a jegestea fogyasztásához szükség van vízre, kanálra és pohárra is, de fontos tudnunk, hogy a kész terméknél a gyártók gyakorlatilag vizet és műanyagot szállítanak. Az elemzésben említett különbségeket érdemes mérlegelni vásárláskor, és nyugodt lélekkel elengedhetjük azt a sztereotípiát is, miszerint minden por alapú élelmiszer ellenség
A minőségi italporok mértékletes fogyasztása nem, hogy nem káros, de többek között környezetünk és pénztárcánk számára is kedvesebb.”