Egészségesek-e
az italporok? Van-e alapja a városi legendának?
Ha süteményeidhez Te is használsz például holland kakaóport, pudingport
vagy magadnak/gyermekednek időnként instant kakaóporból készítesz reggeli italt, akkor jól
tudod, hogy ezek a termékek biztonsággal fogyaszthatók és ésszerű keretek
között beépíthetők az egészséges étrendbe.
Az italporokkal szemben azonban máig nagy az ellenérzés, pedig a tea,
limonádé vagy jegeskávé italpor ugyanolyan szigorú biztonsági körülmények
között készül, és ugyanúgy illeszkedhet az étrendbe, mint az egyelőre
gyakrabban használt késztermékek.
Ráadásul a minőségre odafigyelő cégek fogyasztóbarát termékei természetes
alapanyagokból készülnek; sem mesterséges színezék, sem tartósítószer vagy
ízfokozó nincs bennük, felhasználásuk pedig gyors, kényelmes; sőt, környezetkímélőbb
és olcsóbb is mint az előre kikevert, palackos kiszerelésben kapható italoké.
Ismered például a TUTTI italporokat? A piacon elérhető kínálatból ezek az italporok is a
minőséget képviselik, teljes mértékben megfelelnek a mai kor igényeinek és
ízlésbeli elvárásainak, mert:
-
nem tartalmaznak több cukrot, mint az előre
palackozott termékek,
-
nem kell a boltból literszámra cipelni,
-
az ár tekintetében is gazdaságosabbak, hiszen harmadannyiba
kerülnek – köszönhetően például a gyártó fajlagosan alacsonyabb csomagolóanyag
és logisztikai költségeinek (lásd táblázat),
-
nem foglalnak nagy helyet, így kedvenc ízünket bármikor,
bárhová könnyedén magunkkal vihetjük,
-
környezetkímélőbbek, mert egységnyi késztermékre
vetítve például jóval kevesebb csomagolóanyag felhasználásával készülnek.
Megvizsgáltuk környezettudatossági szempontól az
italporból készíthető és a készen kapható jegesteák előállítása során felmerülő
jelentősebb költségeket (a példa 12 literre vonatkozik):
Logisztikai szempontból szintén óriási a
különbség: 1 raklapra 600 liter kész jegestea fér el, míg az azonos mennyiség
elkészítéséhez szükséges italpor helyigénye 12-szer kevesebb, vagyis 92%-kal
kisebb a raktározás költsége. Fontos tény az is, hogy a csomagolás felbontásáig
a kész ital általában 1 évig áll el, míg az italpor dupla annyi ideig
eltartható (tartósítószerek nélkül!). A portermékekhez egyébként
technológiailag teljesen indokolatlan tartósítószert adni, mivel az alacsony
víztartalom eleve lehetetlenné teszi a mikróbák elszaporodását. A folyékony
termékek esetében viszont ennek nagy a veszélye, ezért is használnak gyakran
különböző tartósítószereket.
Megszólalt egy szakember is a témában, alább olvashatjátok a véleményét:
Prohászka Ottó vegyészmérnök, élelmiszeripari technológus szakmérnök, a Tutti Élelmiszeripari Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint „A silány minőségű termékek igencsak lehúzzák a por alapú élelmiszerek, azon belül is az italporok elfogadottságát, kedveltségét”.„Az általánosítást tekintve a városi legenda igazságalapja pusztán azon gyártókra érvényes, akik az alacsony árat helyezik a minőségi alapanyagok és korszerű gyártási technológia elé. Ők azok, akik rossz minőségű és valóban káros íz-, színezék-, állagjavítókat használnak, olcsón árulják termékeiket és így ösztönöznek vásárlásra. Tudok olyan gyártóról, aki még a csomagolás előtt illataromát permetez az italpor tetejére, frissességet imitálva.
Mindezek mások kárára, valóban negatív reklámot csinálnak a por alapú élelmiszereknek, köztük a jegeskávé és jegestea italporoknak vagy az instant kakaónak. A fogyasztók jelentős hányada sajnos nincs tisztában azzal, hogy vannak gyártók – közöttük mi is –, akik korszerű technológiával és minőségi alapanyagok használatával olyan portermékeket állítanak elő, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezékektől és ízfokozóktól (pl. nátrium-glutamáttól) is mentesek.”
A fenti táblázatban bemutatott példát kiegészítve Prohászka Ottó megjegyezte: „ugyan az italporok esetében a jegestea fogyasztásához szükség van vízre, kanálra és pohárra is, de fontos tudnunk, hogy a kész terméknél a gyártók gyakorlatilag vizet és műanyagot szállítanak. Az elemzésben említett különbségeket érdemes mérlegelni vásárláskor, és nyugodt lélekkel elengedhetjük azt a sztereotípiát is, miszerint minden por alapú élelmiszer ellenség.
A minőségi italporok mértékletes fogyasztása nem, hogy nem káros, de többek között környezetünk és pénztárcánk számára is kedvesebb.”