2015. február 13., péntek

Főzzünk takarékosan - időspórolás


A takarékos főzés nem csak a pénzspórolásról szólhat. Van, aki az idővel szeretne spórolni, mert éppen kisgyerekes, sokat dolgozik, vagy csak szeretné ésszerűen eltölteni az időt a konyhában. 


Az én trükkjeim, a teljesség igénye nélkül: 

- amikor főzök, nem csak egy ételt készítek, hanem van, hogy másnapra is. 
Milyen jó, amikor egy erőfeszítéssel elkészül két-három napi főtt étel, és mindezt akár 1 óra alatt is elkészítheted.

- amikor elkészültél, dobozold be külön adagokba
Másnapi ebéd összekészítése több szempontból is hasznos: ha kiporciózod az adagokat, és reggel már nem kell kapkodnod, és mindig látod, mennyi maradt még a további étkezésekre.

- amikor főzök, igyekszem nagyobb adagokat készíteni abból, amit másra is fel lehet használni. Például bolognai raguból nem csak tésztára, hanem pizzára is kerülhet a szószból.

- ha egyszerre több dolgot főzöl meg, akkor például hagymát is csak egyszer kell aprítanod. Én általában egy ételhez egy fél fej hagymát használok fel. Ha a másik felét egy másik ételbe teszed, nem kell kétszer fogdosnod és könnyezned tőle.

Neked milyen időtakarékos praktikáid vannak? Hozzászólásban szívesen olvasnám! :)